Onstaan golven + zelf surf voorspellen.

Surf-forecast
Plaats reactie
Thomaaz
Site Admin
Berichten: 91
Lid geworden op: 18-07-2012 09:20

Onstaan golven + zelf surf voorspellen.

Bericht door Thomaaz » 27-07-2012 18:27

Onstaan van golven

Golven zijn watermoleculen die draaien. Deze draaibeweging ontstaat meestal door de wind. Als de wind de plaats waar je surft zit zullen er golven zijn, maar die hebben niet zo veel kracht en hoogte. Dit noemen ze windswell.

Golven die ontstaan doordat er veel verder op zee ( in ons geval in het Noorden) veel wind is zijn veel beter. Dit noemen ze groundswell. Doordat er ver op zee wind blaast ontstaan er daar golven. Deze golven leggen dan een zeer lange weg af tot bij ons. Hierdoor worden er snelle en krachtige golven gevormd. De snelle golven halen de trage golven in en zo onstaan er sets (= groepen van golven) Als de wind daar langer en steviger blaast zal de periode (Tijd tussen 2 golven) van de golven groter zijn. Hoe groter de periode hoe krachtiger, mooier en sneller de golven zijn. Dit zijn dan de mooie cleane lijntjes die je bij ons soms ziet.



Belangrijke factoren voor goede golven

1. Het getij
De noordzee voor België is zeer ondiep. Bovendien liggen er zeer veel zandbanken waar de golven op blijven steken. Hierdoor is het belangrijk dat je op de cleane dagen met hoogwater gaat surfen. Het kan goed zijn dat het met laagwater flat is terwijl er met hoogwater goede golven zijn. Enkel bij een heel hevige ZW wind kan er met laagwater in België gesurft worden. In Nederland zijn de golven minder gevoelig aan het getij. Daar maakt het veel minder uit of je met hoog-of laagwater gaat surfen.

Ieder getij heeft ook zijn specifieke stroming. Bij hoogwater gaat de stroming richting Nederland terwijl die bij laagwater naar Frankrijk gaat. Bij opkomend getij gaat de stroming richting het strand en bij afgaand tij richting de zee.

2. Windrichting en hoeveelheid

Als er swell toekomt is het best windstil ofwel ZZW tot ONO (=ofshore wind) om mooie golven te hebben. Helaas komt dit in België weinig voor. Het is niet omdat het ofshore wind is dat er dan ook altijd goede golven zijn. Bij andere windrichtingen kan er ook vaak gesurft worden maar zullen de golven veel rommeliger zijn. Je hebt meestal wel 4-5 beaufort aan wind nodig om golven te hebben als er geen swell toekomt. Hierdoor kan beschutting vaak van pas komen.

3. Ondergrond
In België zijn er spijtig genoeg enkel beachbreaks (= zand ondergrond) Bij een steil oplopend strand zal je kortere, steilere en snellere golven hebben terwijl je bij een minder steil oplopend strand langere maar zwakkere golven (= mellow golven) zal hebben.


Wanneer surfen?

De ideale condities voor België zijn 1-1,5m hoogte met een periode van 6-8 seconden en windstil of offshore wind. Dit gebeurt niet zo vaak, maar ook bij onshore of sideshore windrichtingen kan er gesuft worden als er meer dan 4 beaufort is of de golven meer dan 1m groot zijn. Hou er dan wel rekening mee dat er veel stroming kan staan. Bij ZW-wind ga je best met laagwater omdat de stroming dan tegengesteld is aan de wind.
Surfing isn't just a hobby...it's a lifestyle!

Plaats reactie